Taifbloggen: Måndagskrönikan

8b194b23bff35be4Nu har det gått 10-11 omgångar i Hockeyallsvenskan och serien börjar sätta sig. Det går att se lite hur serien kommer att arta sig. Det finns förstås både flipp eller flopp i serien så här långt. När jag tippade serien så var jag ganska så säker på att Björklöven, Leksand och Västerås skulle hålla till i toppen. I botten trodde jag på Timrå Almtuna Sundsvall och Pantern. För Tingsryds del så trodde jag på en plats 10 eller däromkring.

Att Leksand tillsammans med Karlskoga är så här långt flopp är väl ingen som säger emot. Nu kan det här förstås ändras framöver men det blir en tuff resa för de poängen man är efter toppen är inte lätta att ta igen.

Flipp i den här serien är förstås Tingsryd. Hade inte i min vildaste fantasi trott att de skulle ligga i toppen och kriga. Ett annat lag som flippat är AIK. Man leder serien och det är en överraskning för mig även om jag trodde att man skulle ligga någonstans på övre halvan.

Ett lag som först floppat i inledningen för att sedan överraska positivt var gårdagens motståndare Oskarshamn. Det är en brasklapp man ska ha med sig. Det går fort både upp och ner i en serie med 3 poängsystem.

Vad är det som har gjort att Tingsryd flippat så ordentligt. Jag har funderat på detta och kom fram till några punkter.

1 Magnus Sundqvist tränare.
Det var nästan ingen som visste vem han var när han blev presenterad som coach i TAIF. Dessutom har han aldrig tränat ett svenskt lag på denna nivån utan varit en hygglig tränare i Norge och Danmark. Många kanske rynkade på näsan i andra klubbar och ”vänta-o-se” bland Tingsryds fans. Idag vet hela hockey-Sverige vem ”Sunken” är. Det som imponerat på mig är att han har utvecklat ett spel i laget som utnyttjar skridskosnabbheten och den enorma offerviljan i laget. Försvarsspelet är formidabelt. Det är svårt att komma in på kassen och spelvändningarna är av yppersta klass. Han säger själv att han hade inte en aning om att de spelarna i laget som var kvar från förra säsongen, att de var så bra.
Hans förmåga att få laget att tagga till när det gått lite sämre matchen innan och gå ut och prestera bra hockey. Ändå håller han en ödmjuk ton. Årets coach i Hockeyallsvenskan när säsongen är slut? Ja jag skulle inte bli förvånad.

2 Målvakterna
Snacket innan säsongen så gick snacket om att målvakterna var Tingsryds akilleshäl och jag måste erkänna att jag hade farhågor jag också. Johannes Jönsson var  visserligen en mycket bra målvakt men har inte fått stå så mycket. Wictor Ragnewall var en lovande målvakt som gjort det riktigt bra i division 1 men nu var det en hel annan serie. Ja ungefär så kändes det. Men det blev totalt annorlunda. Johannes Jönsson har storspelat mellan stolparna och har 91,14%. Wictor Ragnewall toppar målvaktsligan med 95,31% och släppt in 1,18 mål/match. Han har hållit nollan två gånger. Herregud detta är ingen lovande målvakt. Han håller hög allsvensk klass. Målvakterna är beroende av ett bra försvarsspel för att lyckas. Absolut. Sedan sägs det att målvakterna är halva laget. Tycker bägge målvakterna har bevisat det så här långt.

3 Ungtupparna
Ja att spelare som Filip Owesson, Niklas Johansson, Robin Olsson, Markus Persson, Niklas Enberg m.fl. tillsammans med nyförvärven ska bära laget är rätt logiskt. Men det som har blivit tungan på vågen är de unga egna spelarna som klivit fram ordentligt. Det är en ny generation som håller på att ta över i Tingsryd

Kevin Ekman-Larsson 20 är en av de tongivande backarna när han är inne. Har utvecklats enormt i HockeyAllsvenskan
Måns Hermansson 22 spelar hårt och resolut och jag trodde nog att hans spel skulle passa i denna serien men han har imponerat än mer
Adam Persson 21 är center mellan Sihvonen och Markus Persson. Han spelar som om han var en rutinerad spelare med flera säsonger i Hockeyallsvenskan. Oerhört arbetsvillig.
Hannes Johansson 22. Offrar sig kopiöst för laget oavsett om, det är defensivt eller offensivt. Högt tempo i varje byte. Får stort förtroende av tränaren.
Patrik Nilsson 21 Får spela boxplay och har en enorm arbetskapacitet. Godtar sin roll i laget och anpassar sig efter det. Guld värt för en tränare att ha en sån lojal spelare i laget

4. Nelson Garden Arena
Eller Dackehallen som en del fortfarande kallar hallen. En del kallar det för templet. Motståndarna hatar att åka dit en gråkall höstdag och klä om i lite halvsunkiga omklädningsrum. Förr var det nästan garanterat torsk för motståndarna oavsett vilket lag som kom på besök. Tyvärr ändrades det och motståndarna hade lättare att hämta hem poäng. Tills nu. ”-Mitt hem är min borg” har aldrig känt mera rätt idag. Laget vet att de kan vinna varje match. Motståndarna vet att det är svårt att få någonting gratis. Trycket från publiken är den sjätte spelaren. Tingsryd är obesegrade efter 6 hemmamatcher och är serien starkaste hemmalag. Det är viktigt. Det beror förstås på de övriga orsakerna men att veta att man kan vinna alla matcher är en enorm styrka och förstås tufft för motståndarna att ha i bakhuvudet när man går på is.

Ja det finns säkert andra orsaker på att Tingsryd har överraskat positivt. Det är viktigt att man behåller ödmjukheten framöver. Jag har ingen anledning att tro något annat.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Det här inlägget postades i .HockeyAllsvenskan. Bokmärk permalänken.