Taifbloggen: Måndagskrönikan

8b194b23bff35be4Publiksiffrorna sjunker i Hockeyallsvenskan trots att intresset sägs stiga. För några år sedan ökade siffrorna markant. Efter 6-7 omgångar snittar serien på 2270/match. För Tingsryds del 1860/match. Det är en klar minskning.  Nu vet man att det är lite högre i början av serien och i slutet om serien är tajt. December och julhelg brukar publiksiffrorna dala något. För att få lite överblick och jämförelse i grundserien

15/16 2270/match (6-7 omg.)
14/15 2986/match
13/14 3016/match
12/13 3227/match
11/12 2610/match

Vi får gå tillbaka säsongen 07/08 för att hitta ett lägre publiksnitt. Nu kan man förklara dalande publiksiffrorna med att lag som Djurgården, Rögle och framförallt Malmö försvunnit. Men lag som AIK och Leksand drar inte samma publik både vad det gäller på hemmais och bortais.  Om den dåliga trenden håller i sig är det ett riktigt stort publiktapp vi ser. Totalt är det 364 hemmamatcher (14lag*26 hemmamatcher). Det skulle bli ett publiktapp på -716/match. Totalt -260.000 personer. Det om siffrorna står sig grundserien ut. Det är absolut allvarligt.

Vad är orsaken? Jag tror det är flera olika faktorer. Det handlar i första hand om marginalpubliken. Den allra trognaste skaran missar inte en match. För dem är själva närvaron på matchen central. Det är socialt att umgås med andra med samma intresse. Ta en öl, en korv. Prata om olika händelser i matchen. m.m.

-Speldagarna.
Förr körde man fasta speldagar som onsdagar och söndagar. Några gånger även på fredagar. Nu kör man på vilka dagar som helst. Kan vara 3 hemmamatcher på raken. Det blir rörigt och en haltande tabell. Svårt att hänga med för marginalpubliken. Det handlar förstås om att även Hockey Allsvenskan finns i hela landet från Asplöven i norr och Pantern i söder. Det blir borta-tourer för att spara på de hårt ansträngda ekonomierna.

-Generell nedgång
Publiksiffrorna ökar och minskar i cykler. Är det inne med hockey eller är det inte.

-TV/webbsändningarna
Förut sändes knappt några matcher på TV. Med Internet börjar klubbarna sända några matcher för att sända alla sina hemmamatcher. Det skapar intresse. Idag kan man se samtliga matcher i SHL och Hockey Allsvenskan. Kvalitén på sändningarna blir bättre och bättre även om Cmore inte är i närheten av vad Viasat presterat gällande Hockey Allsvenskan. Här kan du se repriser och sekvenser från andra vinklar. Men det ger förstås också intäkter som är betydande för klubbarnas ekonomi

-Klubbarnas service av information
Den är mer eller mindre fantastisk. Klubbarna bara pumpar ut information för att skapa intresse. Tingsryd är ett slående exempel med TaifTV, Studio TAIF, Hemsida som spottar ut nyheter, Nyhetsbrev.  Dessutom bloggar, Facebook Twitter och media som t.ex. Smålandsposten, Radio Kronoberg m.m. Allt det här informationsflödet är utanför matcharenan.

-Vår tid
Samhället förändras som påverkar. Vi jobbar mer oregelbundet. Vi jobbar på olika geografiska platser. Det blir långt att ta sig till och från arenorna. Ekonomisk när klubbarna måste hitta intäkter som normalt publiken betalar i slutändan. Andra sporter drar utövare och publik. E-sporten är idag ett hot mot all publiksport.

Det finns säker flera andra orsaker. Men frågan är då vad man kan förändra. Jag tror det är i punkterna jag beskrev.

-Tillbaka till fasta speldagar. Ta reskostnaderna i stället och max 2 raka hemma eller bortamatcher.
-TV/Webbsändningarna. Visa repriser från olika händelser ur olika vinklar. Korta intervjuer mellan pauserna 2-3 frågor. Det man TV-sänder ut på jumbotron och mottagare visas även i hallen. Repriser i periodpauserna i restaurangerna. Ge samma service i hallen som på TV.
– Hur kan man plocka in Informationsservicen i hallen under match. En som Twittrar under match endast för publiken.

Tingsryd är ett föredöme och man utvecklas hela tiden. Jag tror att det beror mycket på var Tingsryd hämtar sin publik. Stor del av publiken kommer utifrån. Men det blir också en hämsko på punkterna ovan. Det är i första hand där man tappar tror jag. Hemmamatch en måndag och torsdag med start kl 19:00 när man har 2-5 mil till arenan blir att man väljer bort en eller bägge matcher.

Det har pratats om att publiken sviker. Det gör den förstås även i Tingsryd. 2160 mot Leksand när det normalt är nära lapp på luckan. Jag tror att Dala-laget har förlorat lite av sin glans som publikmagnet i hallarna. Dessutom är deras lag inte ett ”dreamteam” med stjärnor i alla lagdelarna. Tingsryds publiksiffror är mindre i grundserien så här långt men mer än det var i division1

15/16 1860/match (6-7 omg.)
14/15 1575/match (Div1 Grund+allettan)
13/14 1586/match (Div1 Grund+allettan)
12/13 2092/match (Hockeyallsvenskan Grund)
11/12 2138/match (Hockeyallsvenskan Grund)

I slutändan tror jag det behövs ett trendbrott. Själva matcherna är riktigt bra hockey med stort underhållningsvärde. Frågan är hur och kan man locka tillbaka publiken. Det är ett måste med tanke på att man måste ha ett positivt kapital på 1 miljon nästa säsong.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Det här inlägget postades i .HockeyAllsvenskan. Bokmärk permalänken.