Taifbloggen: ”Både jag och laget är i HockeyAllsvenskan av en anledning”

 

Efter tre lyckade säsonger i Tingsryd står Wictor ”Ragge” Ragnewall inför sin allsvenska debut. Jag ringde upp honom för att fråga om allt från samarbetet med barndomsidolen till hur hans heta temperament påverkar laget.

16417679410_c356a7135b_kI och med matchen mot Kristianstad i söndags avslutade TAIF sin försäsong och som supporter har man nu sin hockey-febertopp. Man räknar både dagar och timmar till matchstart.

Hur är det för er i laget den här sista veckan?
I och med att vi kommer från en ganska tuff helg med hårt matchande så fick vi ledigt i måndags och sen körde vi individuell träning i tisdags. På onsdag börjar vi trycka på för fullt igen, jag kan tänka mig att vi kommer köra något kortare pass än tidigare med högre intensitet. Alla ser fram emot seriepremiären på lördag men det är inget som märks på något speciellt sätt i laget. Vi stirrar inte upp oss utan kör för fullt på träningarna precis som vanligt.

Vi kommer återkomma till både försäsongen och säsongen som kommer, men vi backar bandet och börjar i Skene där du är född och uppvuxen. Hur kommer det sig att du började med ishockey och blev just målvakt?
Idrott har varit en naturlig del av livet sen jag föddes. Hela familjen är väldigt idrottsintresserad, och det är framför allt hockeyn som har varit det stora intresset. Vi har åkt till Scandinavium och tittat på Frölundas matcher sen jag var liten, och istället för att leka krig eller hålla på med bilar var det alltid landhockey och fotboll som gällde hemma på gården, man kan väl säga att det alltid var bollar med i alla lekar. Det föll sig helt enkelt naturligt och jag började spela både hockey och fotboll redan som fyraåring. Sen när jag var tretton valde jag att bara satsa på hockeyn. Eftersom jag alltid gillat målvakter och att jag dessutom tränat på det många timmar hemma så föll det sig ganska naturligt att jag valde att satsa på det.

Med tanke på familjens hockeyintresse, måste det vara kul för dem att följa dig i din karriär.
Både familj och släkt följer mig till 100% och är engagerade. Farsan och bröderna åker ofta ner och de ser varje match på ett eller annat sätt. Morsan får fullständig panik när hon kollar på mina matcher, hon är mer nervös än vad jag är kan man minst sagt säga.
Men de backar alltid upp och det kan vara skönt att bara få prata ut ibland efter match oavsett om det är något bra eller dåligt.

Det ingen vågad gissning att Henrik Lundquist har varit en förebild med tanke på familjens hockeysympatier?
Nej, han kom fram när jag var liten och stod dessutom i favoritlaget så det är klart att man har sneglat ganska mycket på honom. Men det var inte bara han jag såg upp till, en annan är faktiskt min nuvarande målvaktstränare, Micke Sandberg. Han stod i Frölundamålet när jag växte upp och jag minns bland annat att jag hade en idolbild med honom uppsatt hemma i mitt rum. Det känns faktiskt lite kul att jag såg upp till honom som liten och idag är det han som följer mig in i minsta detalj.

Ungdomsåren i Fotskäls HC blev framgångsrika med uttagningar i distriktslag och TV-pucken. Hur var åren som följde i Borås?
Jag började spela i Borås U16-lag redan i nian och fick ganska tidigt chansen i J18-laget där spelarna var två år äldre än mig. Det gick riktigt bra och vi gick upp till J18-Elit den säsongen. När det sen var dags att välja hockeygymnasium kändes det tryggt att fortsätta i Borås. Jag hade tre riktigt bra år med spel i både J20 och även seniormatcher med Nittorp. Jag fick faktiskt några matcher i Borås, som spelade i Allsvenskan då, vilket kändes kul även om jag bara var backup.

När jag gått ut gymnasiet och hade några bra säsonger bakom mig kände jag att ”fan, det här går ju riktigt bra” och ville ta nästa steg. Seniorhockey kände jag mig inte mogen för så mitt mål var att spela i SuperElit.

Du kom då till TAIF J20 – och nu, tre säsonger senare, väntar din första säsong i HockeyAllsvenskan. Kan du berätta något om din egen utveckling under de här tre säsongerna i Tingsryd?
Jag har blivit en helt ny spelare sen jag kom till Tingsryd. Till att börja med märkte jag direkt att det var en högre nivå på allt – isträningar, fysträningar, ja allt.

Första säsongen i SuperElit gick riktigt bra och jag förstod att jag verkligen höll på den nivån. Jag tänkte själv att jag kanske skulle behöva göra en säsong till i SuperElit för att ta nästa kliv. Men när a-laget åkte ur HockeyAllsvenskan uppstod möjligheten att ta det klivet direkt. Helt plötsligt hade jag chansen att spela för ett av Sveriges bästa division 1-lag i Sveriges bästa division 1-serie. Det är inget man tackar nej till. Jag hade utvecklats mycket året innan och jag visste att jag skulle hålla även på den här nivån och att jag hade en bra chans att få spela mycket.

Däremot kände jag tidigt inför säsongen att jag var tänkt som andramålvakt och var lite orolig för att tränarna kanske inte skulle förstå att jag var redo och ge mig en riktig chans.
Såhär i efterhand var det en ganska tuff säsong som satte karaktären på prov, men jag tycker att jag tog chansen och slutade ju etta i målvaktsligan i grundserien. Och trots att det kändes tungt att bli petad under i stort sett hela Allettan och inte fick förtroendet fullt ut där så vek jag aldrig ner mig. När jag sen fick hoppa in inför sista perioden mot Kiruna hemma i Playoff 2 fick jag chansen på nytt och jag tycker att jag gjorde det väldigt bra resten av Playoff och Kvalserien.

Målet inför förra säsongen var att spela till mig ett allsvenskt kontrakt, helst med Tingsryd såklart, och det lyckades vi ju med. För mig var det en riktigt bra säsong. Det fanns några toppar och dalar, men att vi gick upp säger det mesta.

Åren i Tingsryd har ju varit lite av en framgångssaga. Vad har du utvecklat mest som målvakt under de här säsongerna?
Eftersom jag tränat och arbetat med mitt spel i stort varje dag under så lång tid är det svårt att säga exakt vad jag har utvecklat. Jag tycker att jag har utvecklats hela tiden och gör det fortfarande. Min styrka har alltid varit det mentala, det har funnits perioder då det känts riktigt tufft men jag har alltid krigat på och fokuserat på att jobba hårt mot mina mål och med min egen utveckling.

Sen måste jag säga att jag bara senaste månaden har utvecklats otroligt mycket med hjälp av Micke (Sandberg) som verkligen har gett mig ett stort lyft.

Hur fungerar arbetet med Micke?
Micke är extremt driven och lägger ner mycket tid och energi på mig. Jag hinner knappt gå av isen från en träning eller match innan han hör av sig för att prata.

Vi kör individuella ispass, han filmar träningar och matcher som vi tittar på i efterhand för att studera detaljer i spelet som jag kan arbeta med. Jag känner redan nu att jag blivit tryggare i många delar av mitt spel. Man får mycket gratis när en kunnig tränare visar detaljer i sitt spel som man själv inte tänkt på. Han är en stor tillgång som verkligen inspirerar mig i min utveckling.

12887810333_c94aef471a_zEn utespelare kan göra några dåliga byten utan att det direkt påverkar matchutgången, men för dig som målvakt kan ett litet misstag vara helt avgörande. Hur hanterar du den pressen?
Det är så verkligheten ser ut för en målvakt, man måste alltid vara 100 % fokuserad och det får man leva med. Man kan vrida och vända på det där men jag ser det mer som att jag verkligen har en avgörande roll i laget och att det istället gör verklig skillnad när man gör en bra match. Man är helt fel ute om man står och tänker att ett misstag kan vara avgörande, man måste helt enkelt gilla att ha den här avgörande rollen.

Kan du beskriva hur en matchdag ser ut – från att du kliver upp på morgonen till att slutsignalen går?
För mig är det viktigt att ha en trygghet i de vanliga rutinerna från att man kliver upp på morgonen fram till nedsläpp. Att sova och sen äta bra under dagen för att ha energi till matchen är det viktigaste. Jag sitter inte hemma och laddar hela dagen eller tänker på matchen och vilka vi ska möta eller så. Jag förbjuder mig själv att tänka på matchen överhuvudtaget faktiskt. Det ska vara som vilken dag som helst.

När det är dags för matchvärmning kopplar jag på och går till mig själv och fokuserar på vad jag kan påverka. Jag gillar att ”spärra in mig själv lite” och håller mig för mig själv. Jag brukar ha musik i öronen och är nog inte så öppen för omvärlden vare sig innan eller under match.

När man sen kliver ut på isen vet man ju vilka man ska möta – någonstans mentalt har man matchbilden klar och hur det brukar se ut när vi möter det här laget. Men jag tittar aldrig mot motståndarnas sida överhuvudtaget – jag går bara till mig själv och försöker få en bra känsla.

Under periodpauserna fyller jag på med energi, tar det lugnt och lyssnar på musik för att hålla mitt eget fokus. Sen händer det ju såklart att man snackar om något specifikt som hänt under perioden med någon lagkamrat men inte mer än så. Sen efter matchen är det lite som en lättnad – då kan man andas ut.

Är du kvar i din ”bubbla” även när Magnus pratar i omklädningsrummet?
Nej, när han pratar så lyssnar alla, så är det bara. Det kanske inte är något som sägs som direkt rör mig men det är viktigt att jag vet vad direktiven är. Vi spelare har väldigt högt i tak men kritik mot varandra tar vi aldrig under match, då är det fokus framåt hela tiden, sådant tar vi efter matchen. Om jag gör en bra match och vi ändå ligger under så hjälper det inte om jag skriker och skäller på laget. Jag sköter mitt spel och de sitt.

Vad pågår i huvudet under en match?
Jag fokuserar på att spela tryggt och att ta nästa puck. För mig innebär det att jag spelar enkelt och håller returer, om jag släpper returer ska jag göra det rätt. Det är sånt som kan se enkelt ut men som är viktigt för att undvika farliga situationer. Jag vill hjälpa- och underlätta för backarna så mycket som möjligt runt och bakom mål. Det handlar inte om hur många skott jag räddar eller om jag gör en snygg räddning utan för mig är det absolut viktigast att jag spelar mitt trygga spel under hela matchen.

Jag kan känna att ”idag spelade jag inte det där trygga spelet” och då kan jag vara riktigt besviken på mig själv även om vi vinner. Och tvärtom kan jag gå av en match och känna att jag gjorde det fan bra idag trots att vi förlorat.

Hur påverkar händelseutvecklingen under matchen ditt spel?
Jag kan inte påstå att jag är en typisk inspirationsmålvakt som måste ha en bra start för att göra en bra match. Självklart är det skönt om jag får göra några räddningar och känner att jag är inne i matchen tidigt. Det kan absolut göra att man känner sig trygg i spelet resten av matchen, men det är verkligen inte avgörande för mig. Jag har släppt in mål tidigt i matcher och sen ändå spikat igen resten. Så jag tycker att jag är ganska bra på att släppa det som hänt och fokusera framåt.

Däremot kan det ibland ta en del energi på träningarna när jag blir förbannad på mig själv. Micke (Sandberg) har poängterat att jag måste se det positiva i mitt spel och vara mer positiv, men samtidigt tror jag att det tar mig framåt hela tiden.

Det låter som att du har höga krav på dig själv, är det alltid positivt?
Inte nödvändigtvis, men jag har svårt att säga någon gång det har varit negativt. Micke tycker att jag är väldigt hård mot mig själv och han försöker ofta poängtera att det är kul med hockey, att det ser bra ut och fokuserar på det positiva. Jag kan nog se ganska arg ut ute på isen och framförallt på träning. Det brinner ganska ofta i ögonen på mig och han ser väl det… men visst, det kan nog ta en del energi ibland, men jag skulle inte säga att jag tappar fokus på grund av det i matchsituation.

Det händer att man från läktarplats ser att du skäller på spelare när det slarvats i egen zon. Har du lika höga krav på dina medspelare?
Vi har pratat mycket i laget om att ha högt i tak och är det någon som slarvar med det Magnus har poängterat att vi ska göra så tycker jag att jag har rätt att säga till. De vet att jag inte menar ”fan vad dålig du är” utan mer ”kom igen nu för fan”. Jag upplever att det tas emot positivt och att de tänker lite extra på det i fortsättningen. Vi vill ju alla bli bättre som lag.

Ur ditt perspektiv som målvakt – vad tycker du har förändrats i det defensiva spelet sedan Magnus tog över?
Utan att gå in på för mycket detaljer så kan man väl säga att vi har fokuserat väldigt mycket på rollfördelningen i egen zon. Det har gått lite upp och ner under försäsongen men för varje match som vi spelat har det blivit bättre. Det är också därför vi har spelat så många träningsmatcher.

Det är många små detaljer som har förändrats, bland annat den här tydliga rollfördelningen i defensiven som kommer hjälpa mig som målvakt. Vi är beredda på att spela mycket mer i egen zon jämfört med tidigare säsonger så det känns helt rätt att vi har jobbat med det.

Hur har din egen försäsong varit?
Jag har fått spela sex matcher och släppt in sju mål, och oavsett motstånd tycker jag att det säger en del om mitt spel. Jag har spelat det trygga spel jag vill och har lyckats ge laget förutsättningar att vinna matcher.

Johannes Jönsson värvades inför säsongen och Magnus har sagt att det kommer bli svårt att välja vem av er två som ska stå. Hur ser du på konkurrenssituationen?
Jag blev faktiskt jävligt glad när jag fick veta att Johannes skulle bli min kollega. Jag känner ju till honom och det passar mig perfekt med en riktigt bra konkurrent som dessutom är ung och vill utvecklas precis som jag. Vi måste ha två bra målvakter i en såhär lång serie med tätt matchande och långa resor så det är verkligen bara positivt att vi har bra konkurrens.

Vårt samarbete är riktigt bra och vi driver på varandra hela tiden. Dessutom kan vi umgås utanför isen och gadda ihop oss som målvakter i laget.

För egen del ser jag lika stora möjligheter att få stå som tidigare säsonger och min mentala bild är att jag ska spela mycket – sen är det såklart upp till tränarna att bestämma. Att Magnus säger att det blir svårt att välja tolkar jag som att han har en angenäm situation och det sänder rätt signaler att bästa laget alltid ska spela.

Vad tror du kommer krävas av laget för att lyckas i HockeyAllsvenskan?
Tyvärr är det klyschiga svaret att vi måste göra jobbet till 100 % varje dag.
Alla måste vara helt införstådda med att vi inte kommer vinna en enda match om inte alla är 100 % påslagna i varje situation.

Det handlar kanske inte så mycket om matcherna egentligen, för vi är alla tillräckligt bra hockeyspelare för HockeyAllsvenskan – annars hade ingen av oss varit här. Det som kommer vara nyckeln är att vi sköter allt runt omkring. Att hålla en hög nivå på fysträningarna, att äta och sova rätt och ta hand om kroppen. Det är de här basic grejerna som under en lång säsong måste skötas felfritt. I ettan kunde vi ha en dålig dag och ändå vinna, det kommer inte hända i år. Sköter vi alla de här bitarna är jag övertygad om att vi kommer ta många poäng den här säsongen.

Vilka erfarenheter kan ni ta med er från säsongerna i Hockeyettan?
Det vi har med oss som lag från förra säsongen, och som de nya spelarna verkligen har tagit till sig, är en fruktansvärt bra moral och att vi alla vet vad det innebär att spela i Tingsryd. Det kommer bli toppar och dalar under säsongen men vi vet att vi kan vända negativa trender, det sitter i väggarna i omklädningsrummet.

15692194803_678a6faf09_zDu sa att alla vet vad det innebär att spela i Tingsryd. Efter ett par år av nästan bara segrar och hyllningar från supportrarna väntar en tuffare säsong och kanske otåliga supportrar på läktaren. Hur ser du på det?

Jag ser det bara som positivt. Självklart väntar större prövningar i år, både för oss och supportrarna. Men det stora intresset och kraven på oss spelare höjer oss bara, vi vet att vi inte kan slappna av en enda dag eller match oavsett vi spelar hemma eller borta. Vi måste hålla fokus och ge allt varje match. Vi vet att vi inte kan falla ur ramen och vara ofokuserade.

Jag tycker att det är rätt att kritik förekommer och att vi blir påminda om att det är vårt jobb och ansvar att göra allt för att vinna varje match.

Självklart är vi inte mer än människor och alla kan ha en dålig dag men det tycker jag att våra supportrar har visat förståelse för.

Du har nått dina uppsatta mål varje säsong såhär långt i Tingsryd, vad är nästa mål?
Både jag och laget är här av en anledning. Jag gör min första säsong i HockeyAllsvenskan och det är ingen hemlighet att jag vill ta nästa steg i min karriär och visa att jag håller på den här nivån.

Och till sist, vem står på lördag?
Hahaha, taskig fråga. Jag får väl svara att Magnus har ett angenämt problem som får välja. Vi ska träna stenhårt nu sista dagarna sen får vi se helt enkelt.
Oavsett vem som står vill jag bara säga: Väl mött alla TAIF:are!

/// Matts

(Fotocredd till Eva-Lena Ramberg)

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Det här inlägget postades i .Allmänt, .HockeyAllsvenskan, .Hockeyettan. Bokmärk permalänken.